7 tips voor sukkels

Ik schrijf over slimme dingen die ik vooral heb geleerd van mensen die al slimme dingen deden. Maar dat komt vóórt uit domme dingen die ik zelf deed en waarvan de meesten vinden dat je daar beter je mond over kunt houden. Hebben ze gelijk in. Hoe tof ook dat ik taboes kan helpen doorbreken, het is natuurlijk veel makkelijker om niet alles te zeggen. Want ik hèb me toch een potje stomme dingen gedaan. [Als ik het niet zo’n suffe uitspraak had gevonden of als ik ooit een hond brood had zien eten, had ik hier iets aan toegevoegd over dat zelfs de honden daar geen brood van lusten.] Hoezeer je dit hele proces ook kunt bekijken als een waardevolle queeste, deze sukkel doet nog steeds onvoorstelbaar stomme dingen. En die kun je op zich ook voor je houden.

Maar. Ik laat je graag zien dat het met jou allemaal nog wel meevalt vergeleken met mij. Ik doe dingen die domme mensen doen. Zoals dingen vermijden die ik stom vind. Onbewust, maar toch. Blauwe enveloppen bijvoorbeeld. Ik heb jaren gedacht dat ze wel weg gingen als je er heel even snel in gluurde en ze dan snel in een la gooide. Inmiddels had ik na zo’n 7 jaar ondernemerschap ook geleerd me niks aan te trekken van adviezen van administratiekantoren om voor de inkomstenbelasting zo veel en lang mogelijk uitstel aan te vragen. Helaas had ik dat pas door op het moment dat de Belastingdienst ook wel klaar was met al dat uitstel verlenen. Dat moment waarop je dan in een keer voor de vorige, huidige én volgende aangiften aangeslagen wordt.

Vooral vlak voor mijn verlof was ik nogal trots op mezelf. Ik had Moneybird helemaal up-to-date, mijn kwartaalaangifte zelfs te vroeg ingediend én betaald en ik had alles voor de inkomstenbelasting over 2016 –ik ben nog een beetje aan het inlopen- bij mijn accountant liggen. Jeuj. Dus ik ontspande.

Beetje teveel. Tijdens mijn verlof gluurde ik keurig een beetje in de blauwe enveloppen die af en toe op de mat vielen. Termijnbetalingen, niks aan de hand. Had ik automatische incasso’s voor ingesteld. Fijn dat ze me elke keer even lieten weten hoe ver ik was.

Toen stond er ineens iemand voor de deur die beslag kwam leggen. De vriendelijke overzichten waren eigenlijk geen overzichten. Het waren voorschotten die ik alvast moest betalen over 2018. Een fucking hoog bedrag ook. Want het ging inmiddels wel lekker.

Ik kon alles gelukkig betalen, maar ik vond mezelf wel een onwijze sukkel. En daar heb ik wel een punt. Aangezien ik van de open deuren het meest leerde, hierbij een paar belachelijk simpele tips:

  1. Maak je blauwe enveloppen direct open.
  2. Stel je aangiften inkomstenbelasting niet [te lang] uit. Reserveer hiervoor en voor je btw-aangiften geld zodra het binnenkomt. Zet dat op een aparte rekening.
  3. Doe elke week op een vast moment je administratie.
  4. Betaal inkoopfacturen en belastingaanslagen zo snel mogelijk.
  5. Als je een factuur krijgt die je niet direct kunt betalen, bel ze. De meeste crediteuren en zelfs de Belastingdienst belonen je direct voor je pro-activiteit. En meestal willen ze heus met je meedenken.
  6. Ben je ongeneeslijk sukkelig met administratie en financiën? Automatiseer het. Voor mij werkt Moneybird goed. Idiot-proof, zo ingericht dat je zowaar het idee hebt dat je het snapt en met een heel platform vol boekhoudtips en antwoorden op domme vragen.
  7. Boeien administratie en financiën je totaal niet? Dom dom dom. Want zonder dat heb je geen bedrijf, maar een hobby. Een dúre hobby als je niet oppast. Start of heb je een bedrijf met anderen? Beleg het bij iemand die het leuk vindt. Kun jij je niet voorstellen, want jij bent waarschijnlijk het type extravert en mensgericht. Maar sommigen zijn gereserveerd en taakgericht. Die gaan voor kwaliteit. Of extravert en taakgericht. Die krijgen dingen af. Ook handig, vooral als het gaat om blauwe enveloppen en andere nare post niet stiekem verstoppen in een laatje tot de deurbel gaat. [Ik had vroeger een vennoot die opgewonden raakte van blauwe enveloppen en van formulieren invullen. Ik mis haar nog steeds.] Ben je zzp’er? Besteed uit wat een ander beter kan en automatiseer zoveel als je kunt. Dat is niet lui, het is slim. En niet duur, maar levert geld op.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*