Binnen 6 maanden geldzorgenvrij

Het was nogal stil rondom Het Geldproject. Ik ben zo druk met toepassen wat ik leer, dat ik amper tijd overhou om nog te schrijven, gehouden interviews te posten en elke dag notities te maken. Ik merk dat ik het momentum van armoedzaaier zijn kwijt begin te raken. Dat is niet goed. Ik leer zo veel en verander de dingen die ik doe zo snel, dat ik niet meer precies weet hoe het voelde. En de urgentie is minder. Je hebt urgentie nodig om echt te veranderen en daarin te volharden. Als je longembolie hebt, is het makkelijk om niet te roken. Als je bijna gaat trouwen, is het makkelijker om af te vallen. Als je boodschappen moet doen van statiegeld, moét je wel kijken waar je nog kunt besparen en hoe je je inkomsten kunt verhogen.

Als je elke cent drie keer om moet draaien, doe je dat. En ook als het niet meer hoeft, is het slim om dat wel te blijven doen. Want dan ga je systematisch iets positief veranderen. Hou dus de urgentie vast. Als je hebt aangetoond dat je kunt leven van minder, blijf dan ook leven van minder. Dan hou je meer over, bouw je meer op, heb je minder stress. En je wist al dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn toch? Hoe meer je consumeert, hoe meer je denkt dat je nog meer nodig hebt. En hoe minder je consumeert, hoe minder je geprikkeld wordt om meer te willen bezitten. Als ik bijvoorbeeld geen tijdschriften meer koop, heb ik ook veel minder behoefte om in te spelen op trends. Dan hoef ik al die toffe dingen waar ik langs blader [of scroll] helemaal niet te hebben.

Ik doe bewust elke dag minimaal één ding om mijn financiële [en daarmee mentale en emotionele] staat te verbeteren. Al is het maar inkoopbonnetjes in Moneybird zetten, de kassabon van de supermarkt nalopen of ergens naartoe lopen in plaats van de auto pakken. Ik blijf de goedkope merken kopen, ik ga niet terug naar dure cosmetica, ik mag pas iets nieuws aanschaffen als ik iets anders heb weggegeven of verkocht. En ik vraag me constant af: heb ik dit nodig? [Bij wijn is het antwoord vaak ja].

Hoe armer ik ben, hoe rijker ik word

Belangrijker: ik blijf denken als iemand zonder geld. Ik zorg er namelijk bewust voor dat ik minder geld heb. Vroeger pinde ik nog wel eens zakelijk als het privé niet meer kon. Nu is zakelijk zakelijk en privé privé. En daarin gaat dat wat binnenkomt direct naar een veilige plek waar ik het niet zomaar kan uitgeven. Zodra er zakelijk geld binnenkomt, betaal ik mijn zakelijke rekeningen. Zo veel mogelijk automatisch en de rest handmatig. Tien procent van mijn inkomen gaat direct naar een investeringsrekening. Daarvan laat ik het meeste staan, maar hij is ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Boeken, trainingen, coaching, seminars. Als ik daar geen geld voor reserveer, vind ik dat ik het me niet kan permitteren. Staat het direct apart, dan blijft het over en kan ik terug investeren in mezelf. De eerste keer dat ik die 10% overmaakte, was in oktober. In de tussentijd heb ik dankzij Het Geldproject zoveel geleerd, dat het bedrag nu tien keer zo hoog is als in oktober.

Zes bankrekeningen

Ik maak een vast salaris over naar mezelf. Niet wat ik comfortabel vind, maar wat ik echt nodig heb plus een beetje. Daar moet ik het privé van doen. Ik betaal eerst mijn rekeningen. Privé verdeel ik vervolgens mijn geld over 4 bankrekeningen: Rekening Courant, Noodgevallen, Avonturen en Dromen & Later. Eerst ging 10% van mijn salaris naar Noodgevallen, tot daar €3.500,- op stond. Het bedrag maakt niet zoveel uit. Ik heb het scenario genomen waarbij mijn auto, wasmachine, droger en vaatwasser allemaal in een keer stuk gaan. Zodra er €3.500,- op Noodgevallen stond, stopte ik met geld overmaken en sindsdien gaat die 10% naar Dromen & Later. Per maand wil ik daarnaast een bedrag [maximaal 5%, maar meestal minder] overmaken naar Avonturen. Die is voor leuke dingen doen. En die kies ik een stuk bewuster dan voorheen. Want heel veel leuke dingen kun je voor weinig of niks doen. En het leukst vind ik nog steeds tijd met mijn dierbaren. Jaren geleden heb ik mijn allerdierbaarste beloofd dat ik haar op een dag meeneem naar Bali. Ik hoopte altijd dat er een dag zou komen dat daar geld voor overbleef. Die dag kwam nooit. Maar nu wel. Want hoeveel of weinig geld er ook is, er gaat elke maand 10% naar Dromen & Later. En dat gaat niet op aan boodschappen, brandstof of andere dingen die in de waan van de dag voor gaan. Dus wij gaan voordat ze 15 wordt naar Bali.

Op 4 augustus heb ik haar beloofd dat we binnen 6 maanden uit de geldzorgen zouden zijn. Toen wist ik nog niet hoe, maar het is gelukt. Het is zes maanden later en de paniek, zorgen en geldstress zijn weg. Ik heb onwijs veel geleerd en veranderd [wat ik allemaal met je ga delen] en dat blijf ik doen. Straks word ik nog letterlijk rijk ook.

—————————————————————————Meer weten over Het Geldproject of het boek bestellen? Leuk! Je vindt alles hier.

 

 

 

One Comment

    Pieter

    Hallo Dorothée,

    Wat geweldig, dat je de financiën binnen een half jaar op orde hebt gekregen en zelfs kan sparen.
    Goed om te lezen dat het beter met jou gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*