De bullshit van alleen maar leuke dingen doen.

Sommige overtuigingen zijn waar en helpen je. “Ik kan zonder zijwieltjes fietsen”. Sommige overtuigingen zijn niet waar en helpen je. “De lengte doet er niet toe”. Sommige overtuigingen zijn niet waar en helpen je niet. “Ik ben lelijk”. Bij sommige overtuigingen maakt het niet uit of ze waar zijn of niet, want ze helpen je sowieso niet. “Ik heb een dikke reet in deze broek”. [Vind ik trouwens best een arrogante. Alsof iedereen bezig is met jouw broek. Terwijl we allemaal weten dat we daarvoor allemaal veel te druk zijn met onze eigen kont in onze eigen broek.] Wat je gelooft bepaalt wat je ziet. Dat geldt ook voor geld en de rol die het speelt in je leven. Je relatie mét geld begint met je overtuigingen óver geld.

Ik bleek zelf nogal wat overtuigingen te hebben, ontdekte ik aan het begin van het Geldproject. “Geld is niet belangrijk” was een belangrijke. Nu ik het zie staan vind ik het nog steeds, al weet ik dat het niet waar is. Want ik wil veel kunnen geven. En hoe minder je hebt, hoe minder je kunt geven. Bovendien: als je me zou vragen wat ik zou doen met een paar miljoen, noem ik de dingen die ik het allerliefst zou willen en waar mijn prioriteiten liggen: meer tijd met mijn dierbaren, meer aandacht voor mijn gezondheid, meer investeren in opleidingen en trainingen, het onderwijs veranderen, mensen helpen die het nodig hebben. Ik zou meer gemoedsrust hebben, meer van de wereld kunnen zien, meer betekenisvolle projecten kunnen doen, creatiever kunnen zijn, meer buiten kunnen zijn, etc. Alles wat ik belangrijk vind en graag zou willen is dus uiteindelijk te koop. Niet dat het alleen lukt met veel geld, maar hoe meer geld ik heb, hoe makkelijker de belangrijke dingen te vervullen zijn. Bovendien: geld is niet schaars. Geld is gewoon energie. Dat gaat van de ene plek naar de andere en gaat niet weg. Maar als ik vind dat het niet naar mij moet, komt het niet naar mij. En zo wel, dan zorg ik er wel voor dat het niet bij mij blijft. Dus geld is niet schaars. Tijd daarentegen wel. En als je daar niet zorgvuldig mee omgaat, kun je het maar met een ding terugkopen: geld.

“Money doesn’t change anyone”

Veel van mijn overtuigingen zijn niet eens echt van mij. Het zijn van die dingen die ik mijn ouders, een oom, een tante, een oma heb horen zeggen over geld en me mede hebben gevormd. “Rijke mensen zijn oppervlakkig”. Niet waar. Ik las eens een interview met Johnny Depp, waarin hij zei: “Money doesn’t change anyone. It reveals them.” Was je een droeftoeter zonder geld, dan ben je met geld een droeftoeter met geld. Was je goed voor anderen toen je nog niks had, dan zul je goed zijn voor anderen als je veel hebt. Alleen dan op een manier waarop je nog meer kunt betekenen. Als ik eerlijk was, kon ik de zin “Rijke mensen zijn…” op heel andere manieren invullen dan het geprogrammeerde “oppervlakkig”. Vrijer om te kiezen. Financieel intelligent. Rijk. Autonoom. Vaker filantroop. Et cetera.

Ik ben het niet waard

De overtuiging dat het hebben van geld me oppervlakkig of zelfs slecht zou maken, zag ik achteromkijkend met grote regelmaat terug. Als het mijn kant op kwam, moest het zo snel mogelijk weer weg. Toen ik in 2006 voor mezelf begon, verdiende ik direct meer dan ik ooit had durven hopen. Ik raakte er een beetje van in paniek. Op een bepaald moment kreeg ik €25.000,- voor een klus. Vond ik belachelijk veel geld voor wat ik had gedaan. Twee dagen nadat het op mijn rekening stond, had ik voor €23.000,- een nieuwe auto gekocht. Impulsaankoopje. Het moest weg. Ik werkte hard, maar zodra ik het resultaat daarvan terugzag op mijn rekening, ging ik bijna dwangmatig uitgeven. Spontaan een week naar Cuba, dagcrèmes van bijna tweehonderd euro, het sloeg helemaal nergens op. Of eigenlijk wel. Want onder de “mensen met geld zijn oppervlakkig” lag nog een diepere overtuiging: “Ik ben het niet waard.” Zo lang ik die overtuiging in stand hield, zou mijn financiële situatie niet veranderen. En aangezien de financiële situatie waarin je je nu bevindt een optelsom is van alle keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt, was het tijd om andere keuzes te maken. Want overtuigingen zijn lastig te veranderen. De manier om het te doen, is je gedrag veranderen. Ik moest dus helder hebben wat mijn overtuigingen waren. Me afvragen of ze me verder zouden helpen of juist niet. En de overtuigingen die me in de weg zaten veranderen door mijn gedrag te veranderen. Zodat ik stap voor stap “Ik ben het niet waard” kon transformeren naar “Ik ben waardevol”.

Alleen maar leuke dingen doen

En dan zijn er nog de overtuigingen die niet eens over geld gaan, maar wel impact hebben op je financiële situatie. Een voorbeeld: toen ik stopte met in loondienst werken en voor mezelf begon, werd mijn overtuiging: “Ik wil alleen nog leuke dingen doen.” Dat heeft me heel veel waardevolle herinneringen opgeleverd waar geen geld tegenop kan. Maar het heeft ook best veel beperkende gewoonten gebracht. Alles uitgeven wat ik had, investeren in dingen die alleen maar waarde verliezen, uitstelgedrag, conflicten vermijden, etc. Het effect op mijn leven was financiële instabiliteit, stress en dat mijn leven vaak oppervlakkig voelde. [Precies, dat waar ik voor vreesde als ik teveel geld zou hebben.] Maar ik had wel heel veel leuke dingen in mijn leven en hoefde niks met de dingen die ik beter zou kunnen veranderen.

Betere gewoontes

Ik besloot mezelf andere gewoontes aan te leren. Die niet gingen om korte termijn leuk, maar lange termijn waarde. Mijn rekeningen direct betalen, stoppen met uitstelgedrag, niet meer zinloos of automatisch geld uitgeven, verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen keuzes. De impact was enorm. Ik werd blijer, rustiger, voelde me minder schuldig, had meer tijd, was een beter voorbeeld voor mijn dochter, had meer geld en……er waren meer leuke dingen. En naarmate ik betere keuzes ging maken die zorgden voor betere gewoontes, verdwenen mijn saboterende overtuigingen en maakten ze plaats voor helpende overtuigingen. Nu geloof ik echt “Ik ben waardevol”. Al moet ik mezelf er wel regelmatig weer aan herinneren. Maar da’s okee. En deels was dit al voordat het Geldproject begon. Dus ik wist beter. Maar deed niet beter. Nu wel.

Dus. Nu jij. Ik wil minstens vijf antwoorden van je per vraag.

* Rijke mensen zijn …

* Waarom ben ik bang om rijk te zijn?

* Waarom wil ik financieel vrij zijn?

* Wat zijn mijn overtuigingen over geld?

* Waarom gaat financieel vrij zijn nooit lukken?

* Welke overtuigingen wil je houden?

* Welke overtuigingen wil je kwijt? Waar zou je ze door willen vervangen?

* Met welke saboterende gewoonten ga je dan stoppen?

* Welke helpende gewoonten ga je jezelf aanleren?

Ga maar doen dan. Succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*