Het interview met Annemarie van Gaal

Ik had een interview met Annemarie van Gaal over de vraag hoe zzp’ers financieel succesvoller kunnen zijn. Wat ze daarover zei, hoor je in de video. En ze zei die ochtend meer wat me bijbleef.

De multinational van de toekomst zou een zzp’er kunnen zijn

Ook als zzp’er zou je de hele wereld kunnen bedienen. Maar knip het op. Je hoeft niet allerlei kantoren te hebben op verschillende locaties, want online ben je al internationaal. Neem niet teveel personeel. Veel kun je uitbesteden aan goede mensen, in de vorm van zzp’ers, collectieven of allianties. Wees zelf ook niet bang om zzp’ers in te zetten. Zij hebben namelijk, in tegenstelling tot veel mensen die in loondienst werken, geen opleidingen, inspiratiesessies en dergelijke nodig om geïnspireerd te blijven. Zzp’er blijven geïnspireerd en dat is voor een groot deel doordat ze ook bij anderen werken. Dus: denk niet in oude patronen. Denk meer fluïde. Om te spreken met topijshockeyer Wayne Gretzky: “Ik skate naar waar de puck naartoe gaat, niet naar waar hij vandaan komt.”

Laat de markt bepalen

Er zijn twee groepen ondernemers. De eerste zegt: “Ik heb precies het goede product of dienst en om succesvol te blijven draai ik zo nu en dan aan de knoppen van de marketingmix.” De tweede groep zegt: “Ik weet niet of ik heb wat de markt wil. Ik vraag me continu af of ik het juiste product of dienst te bieden heb voor de juiste markt.” De tweede groep is het meest succesvol, want zij zijn het best uitgerust voor de markt. Annemarie begon als ondernemer in Rusland, als jonge alleenstaande moeder. Toen zij en vennoot Derk Sauer er hun uitgeverij begonnen, kwam ‘de hele wereld’ naar Rusland. De andere partijen hadden meer geld, slagkracht en middelen, maar Van Gaal en Sauer waren als enigen echt succesvol. Dat kwam door het volgende: ze wisten niks toen ze begonnen, dus lieten ze de markt bepalen. Zo begonnen ze met bladbezorgers uitvragen. Wat er in de bladen moest, welke cover het best zou aanslaan, welke titels het best zouden werken, etc. Hetzelfde doet ze nu met haar tassenfabriek in België. De verkoopprijs in haar segment wordt gevormd door de kosten keer 5,2 te doen. Ze besloot de markt naar binnen te halen. Vier keer per jaar nodigt ze onder anderen marktkooplieden en verkoopsters uit winkels met goedkope producten uit. Er is eten, drinken en alle tassen staan uitgestald met een label met daarop een nummer. De genodigden raden wat welke tas kost in de winkel. Het kan zijn dat ze een goedkopere tas hoog waarderen en andersom. Dan neem je de hoog gewaardeerde goedkope tas op in je collectie en de laag gewaardeerde duurdere tas niet. Dat bespaart haar 30%.

Raad van Inspiratie

Koers dus ook niet teveel op ervaring en/of opleiding. En leun niet teveel op adviseurs. Een Raad van Commissarissen bijvoorbeeld, haalt niet het beste uit de commissarissen voor jouw bedrijf. Zelf is Annemarie ook commissaris, maar ze merkt dat ze in die rol niet het beste uit zichzelf weet te halen. Ze adviseert in plaats daarvan of überhaupt –ook als zzp’er- een Raad van Inspiratie samen te stellen. Ga een avondje sparren met mensen uit de regio of de markt. Mensen die jou inspireren, maar ook mensen die dicht bij de eindgebruiker staan, zoals de bladbezorger bij haar uitgeverij. Je krijgt een vermogen aan ideeën en een frisse blik op je bedrijf en je product of dienst. De tegenprestatie kan bescheiden zijn; veel mensen worden al blij van bijvoorbeeld een dinerbon of een avondje uit.

Het averechtse effect van hypotheekrenteaftrek

Met hypotheekrenteaftrek stimuleer je niet woningbezit, maar hypotheekbezit. Beter zou aflossingsaftrek zijn. Hoe meer je aflost, hoe meer aftrek. Dan haal je de perverse prikkel eruit, ook bij de banken.

One Comment

    privatkredit vermittler arbeitslos ist

    Wow – how do you do this! Did you make all those sea themed cookies and stuff? Really beautiful and coordinated party. I didn't realize that Anushka and my son were the same age/same month. Belated birthday wishes to Anushka! Hope she has an awesome year!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*