Wees een cheap ass.

Oké, je weet nu dat je nooit goedkoop mag zijn. Alleen al omdat er dan meer geld binnenkomt. Hoe meer geld je verdient, hoe meer je hebt. En daar gaat het vaak mis. Want hoe meer je hebt, hoe meer je uitgeeft. Dus je mag niet goedkoop zijn, maar je moet wel goedkoop doén. 

Je kunt een fortuin betalen om het op een of ander eiland van Richard Branson te horen en te doen alsof het raketwetenschap is, maar mijn oma had je dit ook kunnen vertellen. Dat geldt trouwens voor het meeste dat ik tijdens het Geldproject heb ontdekt. Maar goed. Eerst waarom het vaak mis gaat als je meer geld verdient. Dat bedrijven vaak kapot gaan aan hun eigen succes heeft overigens te maken met heel andere factoren. En helaas val je waarschijnlijk niet in die groep, want dan had je vast het Geldproject niet gevolgd. Maar voor alle andere vormen van veel geld genereren en niks overhouden gaat het dus wel op: mensen die de loterij winnen en na een jaar weer in de bijstand zitten. Hoe je bij elke promotie aan het eind van je salaris meer maand overhoudt. En waarom je niet rijker wordt als je meer verdient.

De wet van Parkinson

Het is de wet van Parkinson: de vraag naar iets zal zich altijd aanpassen aan de maximale beschikbaarheid ervan. Je krijgt een salarisverhoging en je levensstandaard neemt automatisch toe. Of je hebt een heel goed betaalde opdracht afgerond en er staat ineens een bak geld op je rekening. Dan neig je te gaan leven naar wat je hebt. Alleen al omdat je er zo hard voor gewerkt hebt en je vindt dat je het verdient. Bovendien: naarmate je meer geld hebt, neemt je perceptie van de waarde van geld af en neemt die van tijd toe. Dus ga je je geld uitgeven aan vrije tijd. Daarnaast gaat het dus vanzelf. Hoe meer je hebt, hoe meer er opgaat. Mijn oma gaf me ook nooit een zak chips, maar altijd een bakje. Als je chips in een bakje doet, eet je er minder van dan wanneer je rechtstreeks uit de zak eet. Meer geld gaat net zo snel op als minder geld. En misschien nog wel sneller, want in je hoofd zit het idee dat er veel meer van is, dus dat een extra uitgave niet zoveel effect heeft op het geheel.

De ratrace

Wat op meerdere vlakken riskant is. Zo loop je namelijk kans te belanden in een ratrace: Hoe meer je verdient, hoe meer je levensstijl omhoog gaat, hoe meer je moet verdienen om je levensstijl te kunnen bekostigen. En onderaan de streep hou je nooit meer over. Niet meer geld, niet meer tijd, niet meer geluk. Alleen maar meer stress. In loondienst betekent het dat dit je leven is tot aan je pensioen, als dat er tegen die tijd nog is. En als zzp’er dat je nooit vrij zult zijn. Niet in tijd, niet in geld en niet in je hoofd. Dus moet je twee dingen doen: meer geld verdienen. En meer geld overhouden.

Duh

Dit gaat over meer geld overhouden. En dat is het allersimpelste en tegelijkertijd een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd van het Geldproject. [En had kunnen leren van mijn oma.]

Dan nu de rocket science voor hoe je meer geld overhoudt: minder uitgeven. Duh. Jonguh, het zal je verbázen waar je allemaal op kunt besparen. Hoe ik dat privé doe, lees je een volgende keer. Hoe ik het zakelijk doe: zelfbescherming en heropvoeding.

De zelfbescherming

Eerst zorg ik dat ik niet bij mijn geld kan. Supersimpel. Ik splits mijn inkomen elke maand zodra het binnenkomt. Het enige waar ik dan direct bij kan, is mijn zakelijke rekening courant voor zakelijke betalingen. Die doe ik in principe elke maandag. Zodra er geld binnenkomt, maak ik delen over naar andere rekeningen, zodat ik het niet kan uitgeven. Ik maak ook elke maand een salaris over naar mijn privé rekening courant, wat ik ook weer doorsplits naar verschillende rekeningen waar ik niet meteen bij kan. Dus als ik mijn saldo check, zie ik alleen dat wat ik van mezelf die maand mag uitgeven. En het mooie is: het wordt zowel privé als zakelijk steeds meer een sport om dat niet te doen.

De heropvoeding

De heropvoeding gaat dus voor een deel vanzelf en voor een deel is het bewustwording. Het is wat ik veel succesvolle ondernemers ook zie doen, maar dan noemen ze het “ondernemen alsof het een start-up is”. Cheap ass dus. Doen alsof je blut bent. Niet zomaar geld uitgeven. Je bij elke euro die je wilt uitgeven afvragen of die rendabel is. Geen abonnementen op vakbladen, je eigen boterhammen meenemen, niet te vaak bij leuke koffietentjes werken, op de fiets naar kantoor, geen boeken bestellen maar naar de bibliotheek. En vooral niet zomaar met iedereen koffie gaan drinken. Maar da’s niet eens zozeer om de koffie, maar omdat het meestal geen fuck oplevert en je gewoon gratis je kennis aan het weggeven bent onder het mom van “even bijpraten”. Wat op zich niet verkeerd is, als je er maar even over nadenkt. En dat geldt voor alles. Ik kan je pagina’s voorbeelden geven van dingen waar je zakelijk op kunt besparen, maar denk gewoon even na. Vraag je af: Wat levert het op en wat kost het? Is dit nodig? Is dit NU nodig? Kan ik het op een andere manier oplossen? En uiteindelijk, leerde ik van Bart van der Meij, zijn er maar 2 dingen die je als ondernemer niet weg moet bezuinigen: je auto en je telefoon. En zelfs die kunnen cheap ass, oud en lelijk zijn. Al het andere, daar kun je zonder. Ik weet uit ervaring hoe fijn dat is en ik hou het zo veel mogelijk vast, of er nu veel of weinig geld binnenkomt.

De samenvatting

Dus: of je nu onderneemt in start-up stijl of gewoon naar je oma luistert, het komt neer op twee dingen:

  1. zorg dat je niet bij je geld kunt
  2. hoeveel je ook verdient, gedraag je alsof je blut bent

Het werkt echt. En wat die rekeningen betreft, ik bleek een simpele versie toe te passen van de Profit First methode van Mike Michalowicz. Het boek is een aanrader. En financieel expert Femke Hogema, van wie ik ook veel leerde, bracht het naar Nederland. En schreef “Financiën voor zzp’ers”. Ook een aanrader. Mijn interview met haar komt eraan. Dus stay tuned.

===================================================================

Meer weten over het Geldproject of het boek bestellen? Leuk! Je vindt alles hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*